Nuffnangs Ads

Wednesday, 3 July 2013

Petua Kesihatan Untuk Wanita 40-an
1. Kawal Pemakanan - Proses penuaan dapat dilambatkan jika kita mengamalkan pemakanan yang seimbang. Banyakkan makanan berserat tinggi, sayur dan buah-buahan. Kurangkan makanan berlemak, minuman yang men
gandungi banyak kafein, minuman ringan dan makanan ringan.

2. Guna Pelembap Yang Sesuai - Apabila umur anda menjangkau 30-an, keanjalan dan kelembapan kulit semakin kurang. Oleh itu penggunaan krim pelembab sangat diperlukan. Carilah pelembab yang sesuai dengan kulit muka masing-masing. Anda perlu ingat bahawa krim muka jenama popular dan mahal tidak semestinya sesuai dengan jenis kulit anda.

3. Elakkan dari Pancaran Cahaya Matahari - Jangan biarkan muka anda banyak terdedah kepada cahaya matahari dalam jangkamasa yang panjang. Pendedahan yang lama bukan sahaja menggelapkan kulit, ianya juga dapat mengurangkan kelempapan kulit yang membawa kepada kekeringan.

4. Sentiasa Bersenam - Bersenam mampu meningkat keupayaan dan kesihatan. Pastikan anda melakukan senaman ringan setiap hari selepas bangun tidur. Jika ada masa, lakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

5. Minum Banyak Air - Kekeringan dan gejala penuaan boleh diperlambatkan dengan. meminum banyak air. Ini kerana, air adalah aset penting untuk kesihatan tubuh badan terutamannya kulit muka. Kekurangan jumlah air dalam badan boleh menyebabkan anda mudah diserang pelbagai penyakit. Selain itu, air penting untuk proses penghadaman dan penyingkiran toksin dalam tubuh badan.

6. Makanan Tambahan - Pengambilan vitamin amat digalakkan untuk wanita 40-an. Kesibukkan dengan tugasan di pejabat dan di rumah menyebabkan kebanyakkan wanita jarang mengamalkan pemakanan seimbang. Jadi, pengambilan vitamin dapat membantu menyelesaikannya.

7. Elakkan Bermekap Tebal - Wanita 40-an seelok-eloknya menggunakan mekap yang nipis dan sederhana. Cuba elakkan dari menggunakan foundation yang tebal serta lipstik yang merah menyala. Ianya akan membuatkan anda nampak lebih tua dan garang.

8. Positif, Ceria dan Selalu Bersama Yang Tersayang - Wanita 40-an mestilah mengamalkan sikap positif, sentiasa ceria dan selalu bersama yang tersayang. Kehadiran orang-orang tersayang di sekeliling dapat membantu anda membina keyakinan diri dan menghilangkan tekanan.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts